Astigmatismul


Astigmatism – este o ametropie de curbură, aferică, în care razele luminoase provenite de la peste de 6 m (infinitul oftalmologic) nu focalizează într-un punct focal, ci într-o linie focală (astigmatismul regulat) sau într-o figură geometrică neregulată (astigmatismul neregulat). Acest lucru de produce datorită existenţei unei diferenţe de refringenţă între meridianele principale ale corneei. Corneea are două meridiane principale, unul vertical în care raza de curbură este de 7.7mm şi unul orizontal în care raza de curbură este de 7.8mm. Aceste valori explică astigmatismul fiziologic al corneei. Între cele două meridiane principale există o infinitate de meridiane intermediare ale căror curburi variază progresiv între meridianul de curbură minimă şi cel de curbură maximă.

Exista un astigmatism fiziologic (simplu, miopic, regulat) de pana la 1D (0,5-1D), determinat de  compresia pe care pleoapele o exercita pe cornee, şi care este compensat prin acomodaţie.

 

Există două mari categorii de astigmatism:

• Regulat – în care variaţia curburilor se produce continuu, neliniar în funcţie de poziţia meridianului între o valoare maximă şi una minimă; are aceeaşi refringenţă pe toate punctele unui meridian, însă meridiane diferite au refringenţă diferită.

• Neregulat – mai puţin frecvent, în care suprafaţa refractivă oculară este neregulată şi induce un front de undă neregulat corespunzător unei puteri dioptrice care variază neuniform, impredictibil dintr-un punct în altul al corneei. Deci, refringenţa variază în puncte diferite ale aceluiaşi meridian. Acuitatea vizuală este mult scăzută şi nu poate fi ameliorată prin corecţie optică.

 

Din punct de vedere optic, astigmatismul poate fi :

• Conform regulii, unde meridianul vertical are o curbură mai mare decât cel orizontal.

• Invers regulii, unde meridianul orizontal are o curbură mai mare decât cel vertical.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

● Simplu, în care o linie focală se află pe retină (adică în care un meridian principal este emetrop). Dacă cealaltă linie focală se află în faţa retinei se numeşte astigmatism miopic simplu (9%), iar dacă se află în spatele retinei, astigmatism hipermetropic simplu (13%).

● Compus, în care ambele linii focale se află fie în faţa retinei (astigmatism miopic compus 38%) fie în spatele ei (astigmatism hipermetropic compus 27%), diferenţa dintre meridianele principale fiind mai mare de 1D.

• Compus mixt –în care unul din meridiane este miop, iar celălalt este hipermetrop (11%).

 

 

Cauze: din punct de vedere etiologic, astigmatismul regulat este:

  • De origine corneană – este cel mai frecvent. El poate fi prezent din naştere (moştenit genetic) sau produs fie de factori  indirecţi (presiune asupra corneei determinată de şalazion, tumori palpebrale, tumori orbitale), fie de factori direcţi (chirurgia cataractei, chirurgia refractivă);
  • De origine cristaliniană – de origine cristaliniană – apare după subluxaţii de  cristalin.
  • De origine retiniană – poate fi produs de stafiloamele posterioare asociate miopiei degenerative.

Astigmatismul neregulat poate fi:

  • Cornean – este cel mai frecvent şi este datorat unei multitudini de entităţi patologice care modifică suprafaţa anterioară a corneei: keratoconul, ulcerele corneene, cicatricile corneene, ectazii corneene, pterigionul. Chirurgia refractivă poate induce astigmatisme neregulate.
  • Cristalinian – este foarte rar şi poate fi produs de lenticonul posterior sau anterior.

Simptome: Astigmatismul regulat se poate asocia sau nu cu miopie şi este simptomatic mai ales la valori mai mari. Un astigmat nu vede bine nici aproape, nici la distanţă, vede deformat şi are astenopie acomodativă. Ei văd mai clar unele cifre sau litere mai ales cele cu unghiuri şi mai slab pe cele cu bucle pe care le confundă (6,9). În astigmatismele mari necorectate pacienţii fac un anumit efort de a vedea clar la distanţă, micşorează fanta palpebrală, schimbă poziţia capului sau a ochelarilor. Efortul prelungit produce hiperemie conjunctivală, jenă şi astenopie. Copii şi tinerii pot tolera foarte bine astigmatismul printr-un efort de acomodaţie suplimentar. Alte simptome care însoţesc astigmatismul sunt imaginile fantomă şi diplopia monoculară.  Astigmatismul nu este progresiv, iar ochiul astigmat nu prezintă leziuni organice.

Astigmatismul neregulat prezintă, pe lângă simptomele de mai sus şi următoarele particularităţi: pacientul vede neclar, iar corecţiile cu ochelari nu sunt satisfăcătoare. Caracteristic este faptul că în acest tip de astigmatism acuitatea vizuală se poate îmbunătăţi doar cu lentile de contact dure sau moi. Astigmatismele neregulate mari produc diplopie monoculară şi imagini fantomatice.

 

Tratament: tratamentul astigmatismului regulat se realizează prin corecţie optică sau chirurgicală.  Corecţia optică se face cu lentile cilindrice sau sferocilindrice aeriene sau cu lentile de contact torice. În astigmatismul simplu se foloseşte o lentilă cilindrică care se aşează perpendicular pe meridianul  astigmat. Lentila cilindrică este convergentă sau divergentă, în funcţie de tipul de astigmatism simplu,hipermetropic sau miopic. În astigmatismul compus corecţia se face cu cu două lentile cilindrice perpendiculare. Acest astigmatism poate fi transformat într-un viciu de refracţie sferic, care va fi ulterior corectat cu ajutorul unei lentile sferice, şi un viciu de refracţie de tip astigmatism simplu, care va fi corectat apoi cu lentile cilindrice. În acest fel, pacientul primeşte o corecţie optică cu o lentilă sferocilindrică.

Corecţia chirurgicală a astigmatismului se face cu laser excimer, prin cele două metode LASIK sau LASEK, în funcţie de gradul astigmatismului. Tehnica LASIK este folosită în astigmatisme de până la -3,5D. Tehnica LASEK poate corecta astigmatisme de până la -5D. Corecţia astigmatismului hipermetrop dă rezultate mai bune prin tehnica LASEK dar până la +4,5D. Implantele refractive torice pot corecta astigmatisme cu valori mai mari sau astigmatisme care nu se pretează tratamentului laser datorită corneei prea subţiri. O altă corecţie chirurgicală este keratotomia astigmată, care presupune realizarea unor incizii la nivelul corneei pentru a modifica curburile meridianelor. În cazul astigmatismului neregulat există câteva particularităţi: corecţia se face în funcţie de etiologie, fie optic cu ajutorul lentilelor de contact, fie chirurgical prin keratoplastie perforantă sau parţială sau cu ajutorul laserului cu excimeri. În cazul keratoconului, atenuarea astigmatismului neregulat se poate realiza prin implantarea unor inele intracorneene Ferrara care duc la o stabilizare a suprafeţei corneene şi la o ameliorare a astigmatimului neregulat.

Tags:

Leave a Reply