Decolarea posterioară de vitros


Umoarea vitroasă (vitrosul sau corpul vitros) constă într-o masă gelatinoasă care ocupă cavitatea din partea din spate a ochiului, dintre cristalin si retină. Aceasta este aderentă de retină în diferite locuri ale ochiului. De-a lungul vieţii, consistenţa şi structura vitrosului se modifică şi acesta tinde să devină mai lichid.

Aceste modificări, alături de alte forţe mecanice, vor provoca o contracție progresivă în corpul vitros spre anterior, depărtându-se de peretele posterior al ochiului. Este o modificare normală, fiziologică, care de obicei nu pune probleme majore. Decolarea posterioară de vitros (DPV), se întâlneşte la 75% dintre persoanele de peste 65%, uneori putând apărea şi la tineri.

Această decolare întâmpină rezistenţă şi poate trage de retină în acele zone unde vitrosul aderă mai puternic. Această contracție poate fi accelerată de diverse evenimente, cum ar fi un traumatism sau o operație.

Lichefierea și contracția vitrosului sunt cele care provoacă impresii precum “filamentele” sau “muștele” din fața ochilor.

Când corpul vitros trage de retina sunt percepute „scânteile” sau „sclipirile” luminoase.

 

Simptome

  • Fotopsii: impresiile luminoase; rezultă din stimularea retinei prin corpul vitros care tracţionează la nivelul adeziunilor. Această stimulare provoacă senzaţia de lumini intermitente, deoarece creierul interpretează toate semnalele de stimulare de la nivelul retinei ca lumină.
  • Miodezopsii: impresiile de filamente, puncte mici, cercuri, linii, nori, pânze de păianjen sau granule (frecvent asemănate cu insecte – muşte, păienjeni) în faţa ochiului, care rezultă din formarea de flocoane în corpul vitros în timpul de lichefierii progresive ale acestuia. Este posibil ca astfel de flocoane să fie de dimensiuni mai mari, astfel ele pot distrage atenţia, pot fi deranjante sau să afecteze lectura.

 

Este recomandabil să se ceară sfatul medicului pentru orice simptom nou.

 

Ce este de făcut

Când percepeţi simptomele descrise mai sus consultaţi medicul oftalmolog pentru a verifica aspectul retinei la examenul fundului de ochi. Aceasta este o urgență relativă, recomandată a se face în termen de câteva zile.

Este necesar să se verifice dacă tracţiunea exercitată asupra retinei nu a provocat găuri sau rupturi care pot determina în final decolarea (dezlipirea) de retină. Dacă retina nu prezintă modificări, examinarea poate fi repetată după o lună până la trei, atunci când procesul de decolare a vitrosului se consideră finalizat.

 

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Ce se va întâmpla cu ochii mei?

Decolarea posterioară de vitros nu produce, în sine, pierderea permanentă a vederii. Este posibil să aveți unele dificultăți, precum cele descrise mai sus, deși acestea nu duc la pierderea vederii. Luminile intermitente se vor opri în cele din urmă, și, de obicei oamenii consideră că simptomele încep să se calmeze după aproximativ trei până la şase luni. Cei mai mulți oameni se obişnuiesc a trăi cu “flocoanele”. Creierul tinde să se adapteze la modificările din gelul ochiului și în cele din urmă este capabil să le ignore, astfel încât acestea sunt percepute doar la lumină foarte puternică sau la privirea unui perete alb sau a cerului.

Ce se întâmplă dacă m-am operat de cataractă?

După operația de cataractă (îndepărtarea cristalinului opacifiat din interiorul ochiului şi înlocuirea lui cu unul artificial), unii oameni au început să observe flocoane. Acest lucru se datorează faptului că operaţia şi-a atins scopul, cristalinul tulbure a fost înlocuit cu unul nou clar, pătrunde mai multă lumină în ochi, astfel încât detaliile sunt observate cu uşurinţă – inclusiv schimbările preexistente ale gelului din ochi. De asemenea, modificările orice intervenție chirurgicală din interiorul ochiului poate precipita o DPV.

 

Complicaţii

  • Hemoragia vitreană – atunci când tracţiunea este bruscă şi puternică şi implică un vas de sânge din retină, aceste se sparge şi determină o sângerare în interiorul ochiului. Vederea este scăzută în urma acestei complicaţii
  • Ruptura retiniană – atunci când tracţiunea este puternică şi adeziunea de retină este strânsă, se produce o gaură sau o ruptură la nivelul retinei. Se întâmplă în mai puţin de 5% din cazuri
  • Decolare retiniană – în urma apariţiei rupturii retiniene cu pătrunderea de lichid prin ea, determină dezlipirea de retină. Are potenţial grav, de pierdere a vederii.

 

Avertisment – semne de decolare de retină ar putea fi:

  • O creștere bruscă în dimensiune și număr ale flocoanelor,
  • o schimbare / creștere a intensităţii a luminilor intermitente,
  • observați o „lacrimă” sau o “perdea” întunecată care vă acoperă o parte din câmpul vizual
  • scăderea permanentă a vederii.

Dacă observați oricare dintre aceste simptome ar trebui să contactaţi medicul în termen de 24 de ore. Acest lucru este deosebit de important deoarece intervenţia precoce poate permite tratamentul unei rupturi înainte de a determina decolarea retinei, și, de asemenea, crește șansele de o recuperare mai bună la o dezlipire de retină deja instalată.

 

Tratament

Nu exista nici un tratament medical (picături sau comprimate) de primă linie pentru a reduce flocoanele. În cele mai multe cazuri, chirurgia pentru DPV (vitrectomia) nu este recomandată, deoarece expune ochiului la complicații potențial mai mari (până la pierderea vederii) decât beneficiile care pot fi obținute.

Tratamentul cu laser poate reduce uneori dimensiunea acelor flocoane, dacă ele sunt supărătoare.

Dacă apar găuri sau rupturi la nivelul retinei, se indică un tratament cu laser pentru a preveni progresia spre dezlipire de retină şi este, prin urmare, un tratament preventiv. Dacă este deja instalată, decolarea de retină va necesita o intervenţie chirurgicală în cele mai multe din cazuri.

Leave a Reply