Dellen cornean


Dellen – este o afecţiune corneană caracterizată prin o subţiere corneană periferică, fără asociaţie inflamatorie, care apare prin hidratare insuficienta a suprafeţei corneei datorită unei modificări de relief a conjunctivei sau corneei. Astfel, dellen poate apărea în următoarele situaţii: afecţiuni ale conjunctivei (pterigion, tumori conjunctivale, hemoragii conjunctivale, chemozis), intervenţii chirurgicale pentru strabism, glaucom sau cataractă, lentilele de contact etc.

Simptome: De obicei este asimptomatic. Mai rar poate fi prezent un disconfort ocular sau senzaţie de corp străin. La examenul la biomicroscop, medicul oftalmolog observă zona de subţiere a corneei, ovală şi în periferie, alături de o leziune elevată a conjunctivei sau a corneei. Fluoresceina se acumulează la nivelul leziunii, însă nu se observă eroziuni.

Foarte rar, la nivelul leziunii pot apărea neovase de sânge sau fibroză.

Tratament: presupune lubrifierea zonei afectate, cu unguent sau picături de lacrimi artificiale şi pansament pentru 24 de ore. Preventiv, după operaţiile de strabism sau glaucom, pacienţii îşi pot administra lacrimi artificiale fără conservant, 1 picătură de 4-8 ori pe zi şi unguent seara, înainte de culcare.

Tags: ,

Leave a Reply