Descemetocelul


Descemetocel – termen ce defineşte patologia oftalmică caracterizată prin subţierea stratului stromal al corneei (vezi anatomia ochiului) până la nivelul membranei Descemet, care rămâne singurul strat care menţine integritatea globuli ocular.

De menţionat este faptul că definiţiile şi scurtele descrieri ale acestei afecţiuni pot varia. De exemplu, descemetocelul este descris ca fiind o bombare uşoară anterioară a membranei Descemet, ca o herniere a acestei membrane sau ca o protruzie a membranei Descemet prin cornee.

Membrana Descemet este stratul care desparte stroma de endoteliul cornean. Este o membrană rezistentă, în caz de leziuni ea este ultima care cedează. La adulţi ea are o grosime de 8-10µm.

Apariţia descemetocelului este dependentă de ulcerarea corneei, aceasta fiind determinată de o multitudine de cauze: cel mai frecvent infecţioasă şi traumatică.

Simptome: scăderea acuităţii vizuale (pacienţii nu mai văd clar), dureri oculare sau disconfort, uneori lăcrimare în exces. Pacienţii pot observa şi modificările vizibile de la nivelul corneei: un inel albicios (edem), centrat de un cerc aparent negru (membrana Descemet, prin care se vede irisul) – vezi foto.

Tratamentul se poate realiza prin keratoplastie sau lentile de contact terapeutice.

Tags: ,

Leave a Reply