Gaura maculară


Gaura maculară – este acea patologie caracterizată de un defect (sau ruptură) al întregii grosimi retiniene care cuprinde foveea (regiunea centrală a maculei, responsabilă de vederea centrală – deosebirea culorilor şi a detaliilor obiectelor). Boala apare de obicei după vârsta de 55 ani, afectând aproximativ sub 1% din populaţie, mai frecvent la femei (raport 2:1), care au tulburări hormonale, histerectomie, estrogenoterapie, HTA. Poate fi afectat şi celălalt ochi în 1-29% din cazuri, dar rareori debutul este simultan.

Există mai multe ipoteze privind cauzele ce duc la apariţia găurii maculare:

  • idiopatică (cauza necunoscută) – în 80% din cazuri;
  • miopie forte – cu stafilom posterior;
  • traumatică –  10%, ca urmare a tracţionării vitreene sau a edemului cistoid;
  • retinopatie solară – la aproximativ 2 săptămâni de la expunerea la soare;
  • fotocoagularea laser;
  • tratament local cu pilocarpină;
  • degenerare viteliformă a adultului; boala Best;
  • edem macular cistoid
  • uveita – prin inflamaţie şi edem macular.

Simptome: pacientul remarcă o scădere a vederii centrale, metamorfopsii (perceperea deformată a obiectelor), de obicei la un singur ochi.

Diagnostic: se face pe baza simptomatologiei, a examenului clinic (la biomicroscop se observă modificări la nivelul maculei, bine delimitate; semnul Watzke – Allen prezent) şi pe baza investigaţiilor: angiofluorografie şi OCT. Trebuie făcută distincţia de pseudogaura maculară (defect al membranei epiretiniene), de chistul macular sau gaura lamelară.

Tratament: presupune îndepărtarea factorilor precipitanţi, atunci când aceştia există. Extrem de rar, gaura maculară se poate închide spontan. Injecţia peribulbară cu corticoizi ar putea influenţa închiderea găurii maculare (prin limitarea inflamaţiei). Cel mai des se practică vitrectomia asociată cu tamponamentul intern cu gaz sau cu ulei de silicon pentru închiderea găurii maculare. Se poate realiza excizia membranei limitante din jurul defectului macular (maculorexis). Printre complicaţiile operaţiei (în general rare) sunt menţionate: cataracta, dezlipirea de retină şi redeschiderea/lărgirea găurii retiniene.

Rezultatele postchirurgicale se însoţesc de îmbunătăţirea acuităţii vizuale în 80% din cazuri, însă vederea nu va fi niciodată la fel de bună ca înainte de apariţia bolii. Fără tratament, evoluţia bolii este relativ stabilă. Pacientul trebuie monitorizat periodic, datorită riscului dezvoltării afecţiunii şi la ochiul celălalt.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply