Hemoragia subconjunctivală


Hemoragie subconjunctivală – reprezintă acumularea de sânge în spaţiul subconjunctival şi se produce când un vas de sânge de sub conjunctivă se sparge. Poate apărea în diferite situaţii: în urma unui traumatism (lovitura sau plagă) sau intervenţie chirurgicală la ochi sau spontan, fără un traumatism local, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor care au  fragilitate crescută a vaselor de sânge. Poate să apară după tuse prelungită, ridicare de greutăţi, vărsături, frecare la ochi etc. S-a constatat o frecvenţă mai crescută în rândul celor cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială.

Se manifestă prin apariţia unei pete roşii (este asemănată cu o „pată de ojă”) de dimensiuni variabile, apărute pe scleră („albul ochiului”); de aceea ea poate alarma pacientul, însă de obicei este infoensivă.

Cele mai multe dintre hemoragiile subconjunctivale nu necesită  tratament. Ele se resorb singure, în câteva zile – săptămâni. Dacă sunt de dimensiuni mai mari, se pot prescrie medicamente pentru a grăbi procesul de resorbţie cu 3-5 zile, şi anume vitamina C, Tarosin, Difrarel sau Mirtilene. Aceste medicamente se recomandă chiar dacă pacienţii se află sub tratament anticoagulant sau antiagregant.

Leave a Reply