Hemoragia subconjunctivală


Hemoragie subconjunctivală – reprezintă acumularea de sânge în spaţiul subconjunctival. Poate apărea în diferite situaţii: în urma unui traumatism (lovitura sau plagă) sau spontan, fără un traumatism local, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor care au  fragilitate crescută a vaselor de sânge. Aici vor fi abordate hemoragiile conjunctivale traumatice.

Se manifestă prin apariţia unei pete roşii (este asemănată cu o „pată de ojă”) de dimensiuni variabile, apărute pe scleră („albul ochiului”). Poate fi întâlnită în traumatismele locale ale pleoapelor, sprâncenelor, orbitei sau globului ocular, sau în traumatisme la distanţă de ochi: fractura bazei craniului.

Cele mai multe dintre hemoragiile subconjunctivale nu necesită  tratament. Ele se resorb singure, în câteva zile – săptămâni. Dacă sunt de dimensiuni mai mari, se pot prescrie medicamente pentru a grăbi procesul de resorbţie cu 3-5 zile, şi anume vitamina C, Tarosin, Difrarel sau Mirtilene. Aceste medicamente se recomandă chiar dacă pacienţii se află sub tratament anticoagulant sau antiagregant.

Uneori, aceste hemoragii subconjunctivale pot masca o plagă la nivelul sclerei. De aceea, se recomandă ca orice hemoragie datorată unui traumatism să fie investigată de urgenţă de medicul oftalmolog. Dacă o plagă este prezentă, aceasta va trebui suturată în urgenţă şi urmată de tratament local şi general.

Leave a Reply