Introducere

Termenul „Oftalmologie” provine din gr. Ophtalmos (ochi) şi logos (cuvânt, gând, discurs), ad litteram însemnând „ştiinţa ochilor”. Ca şi disciplină, se poate aplica şi animalelor, având în vedere că diferenţele faţă de oameni sunt minime, iar acestea se referă în principal la anatomie sau prevalenţă, şi nu la procesele implicate în dezvoltarea bolilor.

Oftalmologia este specialitatea medicală care vizează anatomia, fiziologia şi patologia globului ocular şi a anexelor lui (pleoape, aparat lacrimal).

Medicul oftalmolog este specializat în problemele medicale şi chirurgicale ale ochiului. Din moment ce oftalmologul realizează intervenţii chirurgicale asupra organului vederii, el este considerat specialist atât pe ramură chirurgicală, cât şi pe ramură medicală.

Neurooftalmologia reprezintă un domeniu de graniță între neurologie și oftalmologie şi se ocupă cu patologia căilor vizuale (nervul optic, căile vizuale centrale) și a cortexului vizual.

Optometristul oferă consultaţii optometrice pacienţilor cu probleme oftalmologice, prescrie reţetele de ochelari, adaptează şi montează lentilele de contact, instruieşte clienţii cu privire la utilizarea şi păstrarea ochelarilor şi a lentilelor de contact. Optometriştii pot fi subordonaţi medicului specialist oftalmolog şi au relaţii funcţionale cu colaboratorii externi.