Orjeletul


Orjelet = hordeolum – este infecţia glandelor sebacee de la nivelul pleoapelor (glandele pielii care secretă sebum), produsă de stafilococ. Este cea mai frecventă infecţie întâlnită la nivelul pleoapelor. Apare ca un granulom nodular, localizat intern sau extern, în funcţie de glandele implicate (există două tipuri de glande sebacee: Zeiss – extern, Meibomius – intern).

Anumite boli sau condiţii pot favoriza apariţia infecţiei: diabet, imunosupresie, alergii, blefarite cronice recurente, disfuncţii ale glandelor Meibomius.

Simptome: În orjeletul intern există durere, amplificată la apăsarea pe pleoape, disconfort, senzaţie de arsură. Se observă o tumefacţie dureroasă în grosimea pielii, care creşte şi poate abceda, însoţită de înroşirea conjunctivei şi a pleoapei.  În orjeletul extern sunt prezente aceleaşi simptome, dar infecţia se observă la nivelul unei gene.

Tratament: Local se face toaleta pleoapei, se pun comprese calde, se administrează antiinflamator şi antibiotic. La nevoie, se smulge geana implicată, sau se face o incizie la nivelul abcesului, pentru a permite eliminarea puroiului. Dacă leziunile sunt multiple sau recidivează se prescrie tratament antibiotic oral.

În unele cazuri se cronicizează, prin formarea unui chist, care necesită incizie chirurgicală.

Se vindecă în 5-7 zile, însă poate recidiva.

Tags:

Leave a Reply