Pterigionul


Pterigion – încadrat ca boală degenerativă a conjunctivei, pterigionul este proeminenţă anormală de formă  triunghiulară cu baza spre periferie şi vârful pe cornee (asemănare cu forma unei pene). Această creştere în relief este un proces patologic benign în care conjunctiva creşte pe cornee.

Cauzele exacte responsabile de apariţia acestui tip de leziune nu sunt complet elucidate. Printre factorii de risc se numără expunerea pe termen lung la radiaţii ultraviolete, vânt, praf şi iritaţii cronice de la pulberi, microtraumatisme. Pterigionul este mai frecvent la persoanele care trăiesc în medii tropicale.

Simptome: la debut, leziunea constă în mici opacităţi gri-cenuşii la nivelul periferiei corneei, cel mai frecvent spre nazal. Noi vase de sânge pornind din conjunctivă ajung să acopere aceste opacităţi, cu tendinţă de a evolua spre centrul corneei. Când se ajunge în acest stadiu este afectată acuitatea vizuală.

Tratament: în stadii incipiente se administrează corticosteroizi local. În stadii mai avansate se practică excizia leziunii, chirurgicală sau cu laser. Dacă este extins la centrul corneei, va fi necesar transplant de cornee şi de conjunctivă liberă. Afecţiunea are caracter recidivant (iar recidiva este mai agresivă în general); pentru prevenirea recidivelor se administrează corticosteroizi şi antimitotice local, laser, grefe de cornee şi de conjunctivă liberă.

Tags: , , , ,

Leave a Reply