Retinopatia pigmentară


Retinopatia pigmentară (retinita pigmentară)– este o boală cu transmitere genetică (autozomal dominant, autozomal recesiv sau X-linkat) a celulelor vizuale receptoare ale luminii (celulele cu bastonaşe sunt primele afectate), care în popor este cunoscută sub denumirea de „orbul găinilor”. De obicei diagnosticul se pune la vârsta de adult tânăr, dar poate apărea oricând, din copilărie pâna la 50 ani.

Simptome şi semne: vederea la semiîntuneric şi întuneric este dificilă, uneori acuitatea vizuală scade noaptea, câmpul vizual se reduce treptat (pierderea vederii periferice), dar cu păstrarea multă vreme a vederii centrale. După zeci de ani de evoluţie (aproximativ 20-30 ani) se pierde şi vederea centrală şi cea colorată. La consultul oftalmologic medicul poate descoperi modificări ale fundului de ochi (grămezi de pigment dispersate pe suprafaţa retinei, cu arii de depigmentări şi atrofii ale epiteliului pigmentar, cu îngustarea arteriolelor şi decolorarea papilei). Câmpul vizual are aspect tubular, iar simţul cromatic este afectat iniţial pe axul albastru-galben, apoi pe cel roşu-verde. Diagnosticul este confirmat prin electroretinogramă (ERG), care arată un traseu plat, abolit, semnificând alterarea funcţiei celulelor cu conuri şi bastonaşe.

În evoluţia bolii, alte modificări posibile sunt: pigmentarea osteoblastică în formă de „gheară de pui”, aglomerări pigmentare, edem macular cistoid, membrane epiretiniene, cataractă subcapsulară posterioară, alterări la nivelul maculei.

Tratament: din păcate nu există un tratament curativ. Se pot administra medicamente în scopul încetinirii evoluţiei bolii: vitaminele A şi E şi vasodilatatoare.

Tags: , ,

Leave a Reply