Sindromul pseudoexfoliativ


Sindrom pseudoexfoliativ – cunoscut şi sub denumirea de glaucom exfoliativ, glaucom pseudoexfoliativ, cataractă pseudoexfoliativă, sau sindrom exfoliativ; este un proces degenerativ sistemic, afectează întreg organismul şi este legat de înaintarea în vârstă. El a fost descris prima dată la nivelul ochiului, unde poate da primele sale manifestări, şi reprezintă o abatere de la îmbătrânirea normală, fiziologică. Se caracterizează prin prezenţa materialului pseudoexfoliativ, care reprezintă acumularea unor depozite granulare de proteine amiloid-like, evidenţiată cu ajutorul microscopiei electronice şi regăsită în majoritatea organelor interne. Cauza nu este cunoscută, dar se pare că există transmitere genetică. Boala este mai frecventă la femei şi la populaţia din Scandinavia.

Materialul pseudoexfoliativ apare în matricea extracelulară, iar la nivelul ochiului se depune pe faţa cristalinului (sub forma a două cercuri), cornee, iris, procese ciliare şi în reţeaua trabeculară (implicată în patogenia glaucomului). Acest fapt determină următoarele boli: keratopatie precoce, atrofie de iris cu sinechii posterioare, luxaţie cristaliniană, glaucom cronic. Acesta din urmă se produce prin blocarea canaliculelor trabeculare de către depozitele de proteine, deficit de eliminare a umorului apos şi creşterea în consecinţă a presiunii intraoculare. Caracteristic pentru acest tip de glaucom sunt asimetria, evoluţia rapidă şi risc crescut de glaucom acut (atac de glaucom).

Cataracta din sindromul pseudoexfoliativ are anumite particularităţi, însă acestea ţin de riscuri mai mari pentru complicaţii intraoperatorii sau postoperatorii.

Simptome: pacienţii pot acuza scăderea vederii, apariţia unor zone negre în câmpul lor vizual sau micşorarea acestuia; este posibil să nu existe niciun fel de simptom.

Tratament: deşi sindromul pseudoexfoliativ nu are un tratament în sine, oftalmologul poate să micşoreze daunele asupra vederii şi nervului optic. Vor fi tratate separat consecinţele sindromului, şi anume cataracta şi glaucomul (a se citi articolele respective).

La nivelul organismului, cercetătorii au dovedit o implicaţie a sindromului pseudoexfoliativ în alterări severe ale structurii arterei carotide, cu un risc considerabil crescut pentru accidente vasculare cerebrale.

Leave a Reply